2024 m. liepos 30 d. skaitykite

  • Dviračių sporto trenerė Gabrielė: „Noriu, kad jie pamiltų sportą“
    • Nuo praėjusių metų rugsėjo po studijų Lietuvos sporto universitete į Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centro trenerių kolektyvą įsiliejo naujokė – dviračių sporto trenerė Gabrielė Šateikytė. Ji gimė ir augo mūsų rajone, baigė Ylakių gimnaziją, yra šviesaus atminimo Lietuvos tarptautinės kategorijos dviračių sporto trenerio Alfonso Lenkio (1960–2018) ugdytinė. Ką kalba, jaučia, išgyvena šiandienos jaunas žmogus, sugrįžęs į gimtinę, savo ateičiai pasirinkęs veiklą Skuodo rajone? Laima Sendrauskienė
  • Su žinia apie galimą pagalbą
    • Liepos 24-ąją Skuodo rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos Raudonojo kryžiaus (toliau – LRK) draugijos Klaipėdos regioninio skyriaus vadovė Jolanta Jonikienė ir savanorių koordinatorė Valda Plisienė, savivaldybės vadovams suteikusios informaciją apie galimą humanitarinę ir socialinę pagalbą rajono gyventojams. „Mūsų žodžio“ inf.

  • Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų kvitai
    • Dabar žemės ūkyje pats darbymetis, tad ūkininkai, skubindamiesi nudirbti darbus, dažnai pasitelkia pagalbininkus. Žemės ūkio ministerija primena, kad, priimant žmogų, teikiantį žemės ūkio ar miškininkystės paslaugas, nebūtina sudaryti darbo sutarties – tokias paslaugas galima įforminti paslaugų kvitu. Pagal paslaugų kvitus teikiamų žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų sąrašą galima rasti https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.F992E84214D7/asr Žemės ūkio ministerijos inf.
  • Vairuotojai turi susirūpinti sveikatos pažyma
    • Nuo ateinančių metų sausio 1 d. visų šalies vairuotojų laukia pokyčiai – vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su jų medicininės pažymos galiojimo trukme. Vis dėlto, kaip atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas, nemaža dalis vairuotojų (22 proc.) nežino, iki kada galioja jų sveikatos pažyma, būtina vairuotojo pažymėjimui turėti. Parengė M. K.
  • Patarimai nugriovus statinį
    • Statybos – tai ne tik naujo statinio statyba, rekonstravimas ar remontas. Viena iš statybos rūšių yra statinio griovimas. Pagrindinius nacionalinius duomenis tvarkantis Registrų centras primena, kad bet kokie duomenų apie statinius pasikeitimai privalo būti pakeisti ir Nekilnojamojo turto registre bei kadastre. Parengta pagal Registrų centro pranešimą spaudai
  • Ligų prevencija
    • Vyresniems žmonėms svarbu pasirūpinti savo sveikata prevenciškai. Jeigu anksti nustatoma rizika susirgti ar liga diagnozuojama pradinėje stadijoje, sunkių padarinių galima išvengti. Iš ankstyvajai diagnostikai skirtų penkių ligų prevencijos programų trys pritaikytos ir vyresnio ikipensinio, ir senatvės pensijos amžiaus žmonėms. Parengta pagal TLK inf.
  • Prasminga pažintis Notėnų krašte
    • Liepos 21-ąją mėgstantys laisvalaikį leisti aktyviai bei norintys artimiau susipažinti su Notėnais, išgirsti pasakojimų apie rezistencinę pokarių metų praeitį, šaulių veiklą, žmonių gyvenimus, leidosi į istorinį-pažintinį pėsčiųjų žygį. Įveikta 13 kilometrų! Kaip apie šią kelionę skelbė informacija pasidalijęs Skuodo rajono kultūros centras, kartais savojo krašto pranašumų nė nepastebime, kol jo gamtos takais nepasileidžiame pėsčiomis. Spaudai parengė Laima Sendrauskienė
  • Mosėdyje stovyklauja futbolininkai
    • Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, į Mosėdį vėl užsuko tradicinė Futbolo akademijos „Gintaras“ stovykla. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Eglė išlieka viena pagrindinių medžių rūšių
    • Lietuvos miškuose eglių lajų defoliacija (spyglių masės praradimas dėl nepalankių aplinkos veiksnių) tendencingų pokyčių nerodo. Tai liudija gerą žaliomis išlikusių eglių gyvybingumą. Valstybinės miškų tarnybos inf.
  • Diskusijos dėl mokymosi birželį
    • Netyla diskusijos dėl mokymosi birželio mėnesį. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) dėl nuo 2018-ųjų mokslo metų prailginimo moksleiviams sako, jog toks sprendimas buvo priimtas, kad pagerėtų akademiniai pasiekimai ir dėl rekomendacijų iš tarptautinių ekspertų. Tačiau moksleiviai ir mokytojai tikina – ilgesni mokslo metai nereikalingi, kadangi dėl to labiausiai kenčia mokytojai ir moksleiviai, o prailgintas ugdymo procesas nedaro įtakos mokymosi kokybei. Parengta pagal ŠDPS inf.
  • Lietuvių kelionių tendencijos
    • Lietuviai neretai yra spontaniškų išvykų mėgėjai, linkę keliauti su šeima. Vartotojų elgsenos tyrimas atskleidė, kad jiems patinka atrasti naujas vietas, leistis į pažintines keliones. Taip pat iš tyrimo matyti, kad mūsų tautiečiai mėgsta rinktis gamtos vietoves ir poilsį prie jūros. Parengė M. K.
  • Mosėdžio žydai, gyvenimo kelią pabaigę Kretingoje
    • Daugelio Lietuvos miestų ir miestelių apylinkėse yra Antrojo pasaulinio karo žydų masinių žudynių vietų, bet prie Mosėdžio tokių nėra. Kodėl? Romualdas Beniušis
  • Žemaitija – kraštas, kuriame susipina miškai, ežerai ir pelkės
    • Žemaitijos regionas ypatingas savo autentiška kultūra, istorija bei kraštovaizdžiu. Čia, tarp medžių šešėlių ir paukščių melodijų, slepiasi ne tik miškų grožis, bet ir įspūdingi kultūriniai objektai, piliakalniai, ežerai, pelkės, miškuose išsiraizgę pažintiniai, pėsčiųjų ir dviračių takai, o stabtelėti poilsiui kviečia stovyklavietės, poilsiavietės ir kitos atokvėpio vietos. Miškininkai kviečia visus, keliaujančius į pajūrį ar bėgančius nuo miesto šurmulio, atrasti unikalius, miškininkų prižiūrimus ir puoselėjamus Žemaitijos lankytinus objektus. Valstybinių miškų urėdijos inf.
  • „O žemė po paukščio sparnu kaip žiedas graži…“
    • Kaip skelbia vieša informacija apie oro balionus, tai – orlaivių tipas, kuris kyla dėl Archimedo jėgos, pasireiškiančios skysčiuose bei dujose dėl kūnų slėgių skirtumo po ir virš kūno. Balionai juda horizontaliai pučiami vėjo, tuo skiriasi nuo dirižablių, kurių judėjimas kontroliuojamas.
      Pirmąjį oro balioną, gebantį gabenti žmones, 1783 metais išrado prancūzai broliai Mongolfjė. Laima Sendrauskienė
  • SĄSKRYDIS. Rugpjūčio 3 d. (šeštadienį) Ariogaloje, Raseinių r., vyks tradicinis Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydis „Su Lietuva širdy“. Registracija dėl vykimo į sąskrydį tel. 8 622 32 260. (Pirmininkas)
  • POEZIJOS RINKTINĖ. Liepos mėnesį UAB „Ridsales“ kūrybinėje spaustuvėje 100 egz. tiražu išleista kraštietės pedagogės iš Kretingos Danutės Dunauskaitės eilėraščių rinktinė „Atminties uogienojai“, į kurią, kaip įžanginiame žodyje teigia autorė, sudėti įvairiais gyvenimo tarpsniais sukurti eilėraščiai bei per pastaruosius porą metų sukurtas eilėraščių ciklas „Poetai“. Keturis dešimtmečius mokyklai darbingiausių aktyviausių gyvenimo metų skyrusi kūrėja su „Atminties uogienojais“ tarsi sugrįžta į gimtinę – Šiaurės Lietuvą, kur „sodri lygumų spalva dažo prisiminimus“.
  • GIMTADIENIS. Sekmadienį Mosėdžio šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje po sumos „Ilgiausių metų!“ choristai ir parapijiečiai giedojo parapijos klebonui kan. Egidijui Zulcui (g. 1959). Vėliau gimtadienio proga sveikinimai tęsėsi agapėje, kur solinezantas profesionalus muzikas susirinkusius pamalonino solo kūriniais, pritardamas akordeonu. E. Zulcas į Mosėdžio parapiją paskirtas nuo 2018 metų.
  • NAUJAS VADAS. Kaip teigia liepos 25-ąją prisiekęs naujasis Lietuvos kariuomenės vadas Raimundas Vaikšnoras, jis užtikrins kariuomenėje pradėtų darbų tęstinumą, prioritetiniais darbais įvardina Vokietijos brigados priėmimą, divizijos kūrimą bei pasirengimą visuotiniam šaukimui.
  • KLAIDOS KAINA. Kaip praneša Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti ( LAMA BPO), po klaidos skaičiuojant valstybinių brandos egzaminų rezultatus, 2 abiturientai nebeturės teisės stoti į universitetus, dar trims stojantiesiems durys atviros tik į kolegijas.
  • FABRIKAS. Liepos 26 d. Latvijoje, Iecavos mieste, įkasus simbolinę kapsulę, pradėtos naujo AB Akola Group sėklų fabriko statybos. Skaičiuojama, kad investicijos į šio fabriko statybas sieks 9,5 mln. eurų, o per metus čia bus galima pagaminti apie 30 tūkst. tonų sėklų. Planuojama, kad naujasis sėklų fabrikas Latvijoje pradės darbą kitų metų vasarą.
  • GAMTOS ŠĖLSMAS. Nuo sekmadienio visoje Lietuvoje siaučiant stipriam vėjui ir gausiai lyjant, ugniagesiai apie 400 kartų vyko šalinti išvirtusių medžių. Šalį siaubiant audrai, be elektros liko daugiau kaip 160 tūkst. vartotojų. Specialistai pataria nebūtinas keliones atidėti.
  • APIE NARKOTIKUS – PASITIKĖJIMO LINIJA. Žinai apie asmenis, kurie platina narkotines medžiagas? Netylėk – paskambink policijos pasitikėjimo linija 8 700 60 777. Kiekvienoje šalies apskrityje paskirti atsakingi pareigūnai gautą informaciją patikrins per vieną darbo dieną.
  • KELIUOSE. Kaip praneša Klaipėdos apskrities VPK komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė A. Kažukauskienė, kelių policijos pareigūnai per savaitę nustatė 5 neblaivius vairuotojus. Liepos 26–28 d. Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos skyriaus pareigūnai iš viso užfiksavo 344 įvairius KET reikalavimus. Per savaitę taip pat užfiksavo, kad 12 vairuotojų neleistinai naudojosi mobiliojo ryšio įrenginiais, 9 vairuotojai ir 7 keleiviai nesegėjo saugos diržų, 23 nepraleido pėsčiųjų, dvi patikrintos transporto priemonės skleidė per didelį triukšmą. Mobiliuoju greičio matuokliu užfiksuoti 258, rankiniu – dar 21 leistino greičio viršijimo atvejis.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.