2024 m. rugpjūčio 23 d. skaitykite

  • Fotografijos parodos „Apuolė 2024“ atidarymas
    • Rugpjūčio 19 d. Pasaulinės fotografijos dienos proga Skuodo rajono savivaldybėje įvyko Senųjų amatų, archajinės muzikos ir karybos festivalio „Apuolė 2024“ fotografijos parodos „Apuolė 2024“ atidarymas – renginio aptarimas. Skuodo rajono savivaldybės trečio aukšto fojė eksponuojami aštuonių fotografų darbai: skuodiškių – Gedimino Girdenio, Petro Malūko, Loretos Uščinienės, Dalios Ragauskaitės, Elenos Katkuvienės ir mažeikiškių – Kazio Girdžiūno, Artūro Širvaičio, Alvydo Petriko. ,,Mūsų žodžio“ inf.
  • Dėmesio: prašome nesilankyti Šauklių riedulyno-kadagyno pažintiniame gamtos take!
    • Kaip rugpjūčio 20-ąją viešai lankytojų atsiprašo ir praneša Salantų regioninio parko grupė, dėl greitu metu planuojamų pradėti darbų Šauklių riedulyne-kadagyne nėra galimybės lankyti pažintinio tako ir Šauklių riedulyno-kadagyno kraštovaizdžio draustinio dalies, kurioje yra įrengtas žvėrių aptvaras, todėl maloniai prašo lankytojų išlikti kantriems ir rūpinantis savo saugumu, t. y. nesilankyti pažintiniame Šauklių riedulyno-kadagyno gamtos take. Salantų regioninio parko grupės inf.

  • Šokam į naujus mokslo metus
    • Rodos, ne per seniausiai buvo užvertos mokyklos durys, atsisveikinta su mokytojais ir klasiokais, daugelis stačia galva pasinėrė į vasaros teikiamus pramogų malonumus, o ir vėl tenka sukti galvą, kaip tinkamai pasiruošti naujų mokslo metų pradžiai. Vasarai artėjant prie pabaigos, nerimą pradeda jausti ne tik vaikai, bet ir jų tėvai. Daugiausiai streso dėl artėjančio rudens ir naujų mokslo metų patiria tie, kurie į mokyklą ruošiasi išleisti pradinuką. Ir ne tik finansinės išlaidos sukelia galvos skausmą… Ingrida Oržekauskienė
  • Atsakymas į straipsnį „Mintys po Apuolės festivalio“. Benas Šimkus
  • Vasaros šventė ir Šv. Roko atlaidai
    • Tai Ylakių krašto tradicija. Šie renginiai traukia ne tik vietos gyventojus, bet ir svečius iš įvairių Lietuvos kampelių bei užsienio, juk taip gera grįžti į gimtinę, sutikti pažįstamus ir pasidžiaugti gražia švente. Reda Bušmaitė
  • Įsimintina diena Notėnų šv. Kankinės Kotrynos parapijoje
    • Švč. Mergelės Marijos – Visatos karalienės atlaidai rugpjūčio 18 dieną Notėnuose prasidėjo 12 val. šv. Mišiomis Šv. kankinės Kotrynos bažnyčioje, kur dalyvavo Žemaičių Kalvarijos šventovės ir bazilikos rektorius, kun. relig. m. mgr. Modestas Ramanauskas. Ingrida Oržekauskienė
  • Viskas niekada nebūna prarasta
    • Ar kada pastebėjote, kad būdami prastos psichologinės būsenos neretai jaučiate fizinius kūno skausmus ir simptomus? Taip yra dėl to, nes emocinę ir fizinę sveikatą sieja tiesioginis ryšys – smegenys perduoda signalus į kūną, todėl prasta psichologinė būklė turi didžiulę įtaką žmogaus fizinei sveikatai.
      Apie tai, kodėl dažniausiai pasitaikantys liekamieji onkologinių ligų reiškiniai yra psichoemociniai ir kodėl svarbus holistinis požiūris, kalbamės su gydytoja onkologe-chemoterapeute doc. dr. Sigita Liutkauskiene ir psichiatru Leonu Kačinsku. Jų teigimu, stabili emocinė būklė gali pakeisti ligos eigą. Užsak. Nr. 037
  • Mūsiškių buvo ir Žiemupėje
    • Praėjusį šeštadienį kaimyninėje Latvijoje, Žiemupėje (Ziemupe), įvykusio poilsio festivalio „ma-DARA“ programoje dalyvavo ir skuodiškių, ir barstytiškių. Dalia Zabitienė
  • Viltis. Svajoklė Miranda
  • Lopšinė ankstukams. M. K.
  • Vasaros vaisius – nektarinas
    • Nektarinai pradėti auginti jau senovės Kinijoje, kai beveik prieš 2 000 metų persikų sode įvyko atsitiktinė genetinė mutacija, po kurios atsirado vaisius lygia odele be pūkelių. Savo pavadinimą jis įgijo Senovės Persijoje, kurioje buvo laikomas delikatesu dėl saldaus skonio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad ilgą kulinarinę istoriją menantys nektarinai išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios žmogaus organizme lėtina senėjimo procesus. Parengė M. K.
  • Lietuvos autobusų parkus papildys dar beveik 300 naujų elektrinių autobusų
    • Lietuvos vežėjai aktyviai naudojasi Susisiekimo ministerijos sudarytomis finansinėmis skatinamosiomis priemonėmis senas taršias transporto priemones pakeisti aplinkai draugiškais elektriniais autobusais. Per kelerius artimiausius metus autobusų parkus 195-iais elektriniais autobusais atnaujins Klaipėdos, Šiaulių, Kretingos, Plungės, Biržų, Elektrėnų, Raseinių, Joniškio, Skuodo, Kazlų Rūdos, Pakruojo, Švenčionių ir Akmenės savivaldybėse paslaugas teikiantys keleivių vežėjai. Susisiekimo ministerijos inf.
  • Žaibai neišvengiami
    • Liaudies išmintis byloja, kad žaibas dukart į tą pačią vietą netrenkia. Bet kartais realybė gali būti kitokia. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Emocinė gerovė. „M. ž.“ inf.
  • Vairavimo tendencijos draudikų akimis
    • Kalbant apie vairavimo kultūrą ir vairuotojų įgūdžius kelyje, neretai galima išgirsti įvairių stereotipų. Vienos amžiaus grupės vairuotojai neva vairuoja pernelyg neatsakingai, kitos priešingai – perdėtai atsargiai. Ar šie stereotipai atitinka realybę, galima išsiaiškinti, detaliau pažvelgus į draudikų turimą transporto priemonių žalų statistiką. „Mūsų žodžio“ inf.
  • PRIE BULVIENĖS kviečia rugpjūčio 24 d. (šeštadienį) 13 val. Mosėdyje organizuojamas „Bulvīnės vėrėma čempionats“, kuriame bus muzikos, dainų, veiks tautodailininkų mugė, loterija, netrūks veiklos vaikams.
  • PARODA. Rugsėjo 26 d. 17 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje vyks dailininkės Indros Grušaitės parodos „Sapnų žemė“ atidarymas ir susitikimas su autore. Parodo veiks iki rugsėjo 20 d.
  • PAPILDYMAS. Praėjusiame numeryje išspausdintame straipsnyje „Padėkos už derlių“ apie Skuode įvykusią „Gėlių fiestą“ liko nepaminėti gėlių kilimų kūrėjai iš asociacijos „Rukų masals“. Redakcija atsiprašo rukiškių ir kitų rajono laikraščio skaitytojų.
  • PAIEŠKA. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad, likus vos dviem savaitėms iki naujų mokslo metų, pedagogų paieška yra suintensyvėjusi. Dabar Lietuvos mokykloms trūksta apie 650 pedagogų ir mokytojų padėjėjų. ŠMSM duomenimis, vis dar ieškoma net 79 matematikos, 64 lietuvių kalbos ir literatūros bei 60 pradinio ugdymo mokytojų, 39 logopedų, 37 anglų kalbos mokytojų, 31 lopšelio-darželio auklėtojo, taip pat 31 specialiojo pedagogo, 25 fizikos mokytojų, 24 mokyklos psichologų, 24 muzikos ir 23 chemijos mokytojų.
  • APSAUGA NUO LIGOS. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiemet fiksuojamas sergamumo kokliušu didėjimas. Tam įtakos gali turėti jau keletą metų iš eilės mažėjančios paskiepytų vaikų apimtys, taip pat užkrečiamosioms ligoms kas 3–5 metus būdingas pakilimas. Artėjant mokslo metams, tėvams primenama, kad, kasmetinio vaiko sveikatos tikrinimui lankantis pas gydytoją, vertėtų pasidomėti savo atžalos skiepais ir, jeigu atėjo tam tinkamas laikas, paskiepyti nuo kokliušo.
  • BALTIJA. Jauniausia jūra pasaulyje dėl savo seklumo ir uždarumo yra viena pažeidžiamiausių. Tokios problemos skaudžiai aktualios abipus jos pakrančių gyvenantiems per 16 milijonų žmonių, tad sprendimų paieškai susitelkia ne vien visuomenininkai ar politinių sprendimų priėmėjai. Rugpjūčio 29 d. Vilniuje ir rugsėjo 7 d. Klaipėdoje atidaroma antroji tarptautinė meno ir mokslo trienalė „Nenuspėjamos ateitys. Vanduo / Unpredictable futures. Water“. Tai unikalus meno ir mokslo tyrimų projektas. Šios sinergijos priemonėmis bandoma atkreipti dėmesį į sudėtingas kompleksines situacijas, susidariusias dėl intensyvios žmonijos veiklos ir ieškoma išeičių. Organizuojama kaskart vis kitame geografiniame taške, šiais metais Trienalė tyrinės klimato kaitos sukeltą vandens telkinių problematiką, su vandeniu susijusias visų mūsų ateities perspektyvas ir vizijas.
  • PARAMA. Mažas pajamas turinčios šeimos, auginančios mokyklinio amžiaus vaikus, šiemet gaus 12 eurų didesnę vienkartinę paramą mokinio reikmėms įsigyti. Praeitais metais tokia parama buvo 98 eurai. Šeimos, norinčios gauti 110 eurų, gali kreiptis per elektroninę socialinės paramos šeimai informacinę sistemą. Tiesa, parama bus suteikta tik tuo atveju, jeigu vienam šeimos nariui tenkančios pajamos bus mažesnės negu 264 eurai. Į šią sumą neįskaičiuojami vaiko pinigai. Paramą mokinio reikmėms gauna 13 proc. visų šalies mokinių. Vienas iš bankų paskaičiavo, kad pirmokėlio išleidimas į mokyklą tėvams vidutiniškai kainuoja 360 eurų.
  • VIS DAR SMURTAUJAMA. Per pirmą šių metų pusmetį vaiko teisių gynėjai sulaukė daugiau nei 28 tūkst. pranešimų dėl galimai pažeistų vaiko teisių, t. y. beveik 2 proc. daugiau nei tokiu pat laikotarpiu 2023 m. Vidutiniškai per parą buvo gaunami 155 pranešimai (2023 m. – 152, o 2022 m. – 125). Apie 70 proc. pranešimų fiksuoti kaip galimi vaiko teisių pažeidimai, tad reaguota dėl beveik 19 tūkst. Lietuvoje gyvenančių vaikų. Pastarąjį pusmetį vaiko teisių gynėjai nustatė beveik 2 tūkst. galimo smurto prieš vaikus atvejų. Turimais duomenimis, berniukai dažniausiai kentėjo nuo fizinio smurto, o mergaitės dažniau patyrė seksualinį ir psichologinį smurtą bei nepriežiūrą.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.

Parašykite komentarą