2024 m. rugsėjo 3 d. skaitykite

  • Audrius Rubinas: iš ledinės eketės – tiesiai į kalnus
    • Skambia antrašte pristatome skuodiškį Audrių Rubiną, kuris naujomis veiklomis keičia savo gyvenimo kasdienybę. Vaiva Šorė
  • Nauja valdančioji koalicija
    • Rugpjūčio 30 d. įvyko Skuodo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jo darbe dalyvavo visi Tarybos nariai. Daugelis klausimų buvo susiję su žemės sklypų nuomos sutarčių nutraukimu, netekusios galios ar nuomos už ją nustatymu. Klausimų nekilo, jie formaliai patvirtinti. Posėdis ilgai neužtruko, nes, kaip teigė Skuodo rajono savivaldybės meras Stasys Gutautas, komitetuose dirbama konstruktyviai. Rūta Ronkauskienė

  • Parama individualiam būstui atnaujinti – jau spalio mėnesį
    • Spalio pradžioje gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę bei pagerinti savo gyvenimo sąlygas, galės kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA) ir pasinaudoti finansine parama. Ne pirmą kartą skelbiamas kvietimas įprastai sulaukia didelio namų savininkų susidomėjimo. APVA dalijasi patarimais, į ką svarbu atkreipti dėmesį ir kaip pasiruošti.  Aplinkos projektų valdymo agentūros inf.
  • Į mišką – susipažinti su miškininkų saugomomis gamtos vertybėmis
    • Kiekvienais metais trečiąjį rugsėjo šeštadienį miškininkai mini svarbiausią profesinę šventę – Miškininko dieną. Šiemet tai bus rugsėjo 21-oji. Valstybinių miškų urėdijų inf.
  • Išplėstiniame švietimo įstaigos posėdyje „Sėkmės kelias kiekvienam“
    • Rugsėjo 1-osios išvakarėse į išplėstinį posėdį rinkosi vienos didžiausių rajono švietimo įstaigos – Skuodo lopšelio-darželio – darbuotojų kolektyvas. Darbotvarkė teikė aktualius pranešimus apie būsimus pokyčius, dėstė profesines įžvalgas. Visuotiniu pritarimu patvirtinta nauja ugdymo programa, kuo Skuodo įstaiga tarp šalies kolegų skinsis kelią būdama pirmeivė. Įstaigos vadovė Audronė Pėtrėninė, dar prieš porą mėnesių mūsų rajono vicemerė, šalies žiniasklaidos akiratyje atsidūrusi dėl jai mestų kaltinimų, šįsyk kelias valandas trukusiame susirinkime atsiskleidė kaip kūrybinių, dalykinių, organizacinių, vadybinių žinių išmanytoja. Antroji dienos dalis didelei organizacijai tapo pažintine ir pramogine išvyka į Palangą. Laima Sendrauskienė
  • Kad vaikų kelias į mokyklą būtų saugus
    • Kasmet rugsėjo mėnesį daugėja eismo įvykių, kuriuose dalyvauja vaikai. Policijos duomenimis, kiekvieną rugsėjį eismo įvykiuose Lietuvoje nukenčia apie 50–70 nepilnamečių. Viena iš nelaimių keliuose priežasčių – edukacinio turinio moksleiviams trūkumas. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Verta užsukti į Įpiltį
    • Ar būtina vykti į svečias šalis, kad atrastum vietas, į kurias norėtum sugrįžti dar kartą? O ar daug esi matęs savo gyvenamoje aplinkoje stebuklų, sukurtų žmogaus rankomis  išsiskleidžiant jo talentui, atsineštų ateinant į šį pasaulį? Tikrai nereikia ieškoti to, kas tave gali nustebinti, už tūkstančio kilometrų. Stebuklai ir talentai gyvena galbūt toje pačioje gatvėje, kuria tu kasdien praeini, ir greičiausiai ne vieną kartą, nes ir juos pastebėti reikia talento.  Joana Viščiūnienė
  • Sužadino prisiminimus
    • Po praėjusio antradienio „Mūsų žodžio“ numeryje išspausdintų straipsnių apie Baltijos kelio 35-mečio paminėjimą tos dienos įvykiai atgijo pilietiškos skuodiškės – gydytojos Gražinos Vekterienės atmintyje. Mūsų šalies trispalve papuošusi interneto socialinio tinklo „Facebook“ savo paskyrą, aktyvi senjorė, nuostabi draugė ir labai nuoširdus žmogus apie tai pasidalijo viešai. Marytė Kaniavienė
  • Kai negalia tampa galia
    • Per šiųmečio rugpjūčio 12 dienų klaipėdiškis Gintautas Markevičius apvažiavo Lietuvą. Net 1 100 kilometrų vyras apvažiavo elektriniu triračiu. Prieš šešetą metų jį ištiko insultas, ir 59-erių žmogus liko bejėgis. Tačiau buvęs tautodailininkas nenuleido rankų – už gyvenimo kabinosi visomis išgalėmis, o savo pavyzdžiu, ka skatina ir dabar Paryžiuje vykstančios paralimpinės žaidynės, dar nori paakinti ir kitus. Ne tik žmones su negalia, bet ir sveikus. Laima Sendrauskienė
  • Kol gyvas prisiminimas, tol gyva gimtinė
    • Rugpjūčio 31 d., tęsdama kasmetinę susitikimų tradiciją, visus buvusius ir esamus Aubrikių, Baršių, Puokės ir Laumių kaimų gyventojus prie didžiausio Lietuvoje Barstyčių (Puokės) akmens sukvietė nenuilstanti šių susitikimų organizatorė  Vaclava Macijauskaitė-Nabažienė. Elena Katkuvienė
  • Nebuvo raštingi, bet rašyti mokėsi iš vadovėlio
    • Ar žinote, kad 1927 m. buvo išleistas dokumentų ir laiškų rašymo vadovėlis „Naminis advokatas ir laiškų rašytojas“? Šaltinis: E. Nerimanto „Naminis advokatas ir laiškų rašytojas“
  • Kasdien 10 tūkst. žingsnių gali būti pavojinga
    • Lietuviai įsitikinę, kad kasdien kiekvienam žmogui reikia nueiti 10 tūkst. žingsnių. Tam yra sukurta ne viena žingsnių rinkimo programėlė, kai kurios jų už žingsnius net siūlo įvairių prizų. Tačiau kodėl būtent 10 tūkstančių? Kokia tokio kasdienio žingsniavimo organizmui nauda?  M. K.
  • Kainos  nemažėja. „M. ž.“ inf.
  • Medicinos priemonių kompensavimo pakeitimai
    • Atsižvelgiant į pacientų poreikius ir Lietuvos parenterinės ir enterinės mitybos draugijos siūlymus, į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kainyną įtraukti specialiosios medicininės paskirties maisto produktai – enteriniai mišiniai. R. B.
  • Šiluva – išskirtinė Lietuvos šventovė
    • Visi yra girdėję apie čia apsireiškusią Švč. Mergelę Mariją bei Šilinės atlaidus, kuriuose daugelis ir buvę. Šiluva yra viena iš penkių vietų Europoje, kur apsireiškė Švč. Mergelė Marija, ir apsireiškimas oficialiai pripažintas bažnyčios. V. M.
  • SU LAIKRAŠČIU. Prasidėjęs rugsėjis – mėnuo, kai pratęsiama „Mūsų žodžio“ prenumerata paskutiniam šių metų ketvirčiui. Ji priimama Skuodo pašte. Taip pat laikraštį gali užprenumeruoti mobilieji laiškininkai. Juos į namus išsikviesite, paskambinę AB „Lietuvos pašto“ klientų aptarnavimo telefonu 1842 ir, autoatsakikliui išvardinus paslaugas, pasirinkę „mobilusis laiškininkas“.
  • RENGINIAI. Rugsėjo 5 d. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje vyks: 17.30 val. menininkė, art-terapijos specialistė, psichologė, neuroedukatorė Angelė Šimoliūnienė Skuodo bendruomenei pristatys savo dailės darbų parodą, o 19 val. į susitikimą kiemelyje kviečia trimito virtuozas Vytautas Grubliauskas ir draugai.
  • ATLAIDAI. Rugsėjo 8 d. 12 val. Šatraminių Švč. Mergelės Marijos koplyčioje vyks Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidai. Mišias aukos Mosėdžio parapijos klebonas Egidijus Zulcas. Kviečiama dalyvauti.
  • PACIENTŲ PAVĖŽĖJIMAS. Greitosios medicinos pagalbos tarnyba, atsižvelgdama į savivaldybių įgaliotų įstaigų išsakytą poreikį ir siekdama, kad pacientų pavėžėjimas būtų kuo efektyviau organizuojamas bei būtų atsakyta į visus įgaliotoms įstaigoms kylančius klausimus, vieną kartą per mėnesį kontaktiniu būdu organizuoja susitikimus skirtingose savivaldybėse. Į pirmą susitikimą Skuode suvažiavo atstovai iš 15-os savivaldybių: Klaipėdos, Šilalės, Telšių, Kretingos, Alytaus, Šiaulių, Panevėžio, Plungės, Kelmės, Akmenės, Mažeikių, Jurbarko, Šilutės, Raseinių rajonų ir Birštono savivaldybių.
  • SOCIALINIS BŪSTAS. Skuodo  rajono savivaldybės administracija pradeda įgyvendinti projektą „Socialinio būsto plėtra Skuodo rajono savivaldybėje“, kurio  tikslas – padidinti Skuodo rajono savivaldybės socialinio būsto fondą ir patenkinti neįgalių asmenų bei daugiavaikių šeimų, turinčių teisę į paramą būstui Skuodo rajono savivaldybėje, poreikį socialinio būsto nuomai. Įgyvendinant projektą bus nupirkti  keturi butai, kurie bus įtraukti į savivaldybės socialinio būsto fondo sąrašą. Iš jų du butai vieno kambario – asmenims su negalia ir du butai  trijų, keturių kambarių –  daugiavaikėms šeimoms. Tokiu būdu sprendžiama socialiai pažeidžiamų rajono gyventojų aprūpinimo būstu problema.
  • PASKOLŲ  ATOSTOGOS. Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į Lietuvos ūkininkų sąjungos prašymą, ėmėsi tarpininko vaidmens – kreipėsi į Lietuvos bankų asociaciją (LBA), kad nuo audros nukentėjusiems ūkininkams bent metams būtų suteiktos paskolų mokėjimo atostogos. Pasak LBA, kiekvienas konkretus atvejis bus vertinamas individualiai. Liepos mėnesį praūžusi audra pridarė nuostolių visoje Lietuvoje. Lietuvos ūkininkų sąjungos teigimu, ūkininkai ir draudikai žalos mastą skaičiuoja milijonais: iškulti rapsai, išguldyti javai, ankštinės kultūros, išvartyti sodai, išplauti ir užsemti daržovių laukai. Dėl stipraus dirvos įmirkimo ūkininkai ne visur galėjo įvažiuoti į laukus, o ir nekokybiško derliaus nuėmimas tapo tikru iššūkiu. Dalyje daržovių laukų derlius jau supuvo, dalyje ūkių produkcija nebebus tinkama parduoti.
  • VANDUO. „Gergždžiantis balsas, sausos lūpos, galvos skausmas – tai tik dalis galimų požymių, jog žmogus geria per mažai vandens. Nuolatinis vandens stygius organizme gali sukelti gilesnius procesus: pakilti kraujospūdis, sutrikti inkstų veikla, žodžiu, išsivystyti rimtos ligos“, – teigia tinklaraščio „Dervynas“ autorė, maisto ir gėrimų ekspertė, vandens ir vyno someljė Urtė Mikelevičiūtė.
  • ELEKTROLITAI. Tai elektros krūvį pernešantys mineralai – natris, kalis, chloras ir magnis, kurie randami kraujyje ir šlapime. Šie mineralai atlieka esminį vaidmenį subalansuojant vandens kiekį organizme ir užtikrinant tinkamą nervų, raumenų, smegenų bei širdies funkcionavimą. Elektrolitus žmogus praranda net nesportuodamas – vien prakaituojant bei kvėpuojant netenkama nuo 1,5 iki 2 litrų skysčių, o kartu su jais – ir mineralų.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.

Parašykite komentarą