2024 m. rugsėjo 6 d. skaitykite

  • Vėl atsiveria durys į atradimų kupiną žinių pasaulį
    • Šiemet buvusi graži, karšta bei nerūpestinga vasara, kaip ir dera, užleido vietą rudeniui, o jis kasmet prasideda ypatinga švente – Mokslo ir žinių diena, kviečiančia į atradimų, išbandymų, pažinimo pasaulį. Į Skuodo P. Žadeikio gimnaziją sugužėjusius mokinius, jų tėvelius bei mokytojus pasveikino ir noriai, atsakingai eiti pažinimo keliu, bendradarbiauti siekiant bendrų tikslų kvietė mokyklos direktorius Žydrūnas Ramanavičius bei šventės vedėjai – abiturientai Ugnė ir Tautvydas, o kartu su jais – ir kiti pedagogai. Ingrida Oržekauskienė
  • Įspūdžių užteks visai žiemai
    • Rugpjūčio 23-iosios „Mūsų žodyje“ Nr. 63, penktame puslapyje, su rubrika „Konkursui „Neišsiųstas laiškas“ išspausdintame laiške „Viltis“ Svajoklė Miranda teigė Skuodo rajono laikraštyje pasigendanti jau daugiau nei metus neberengiamo ir nebeleidžiamo puslapio „Literatas“ bei pageidaujanti ką nors išgirsti apie „nojiečius“. Mat esą, nelikus to puslapio, pritilę ir jie. Tad ką beveikia Skuodo literatų klubo „Nojus“ nariai? Kokia jiems buvo ką tik pasibaigusi vasara? Dalia Zabitienė
  • Daugiau nei 31 tūkst. devintokų – naujo formato pamokos
    • Šiais mokslo metais visiems Lietuvos 9 klasių moksleiviams šauliai organizuos Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursą, trunkantį tris dienas. Pamokose Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) šauliai ir kviestiniai lektoriai suteiks praktinių išgyvenimo ekstremaliomis sąlygomis žinių, supažindins moksleivius su piliečių vaidmeniu valstybės gynyboje. Lietuvos šaulių sąjungos inf.

  • Kviečia pasidalinti patirtimi
    • Minėdamas Baltijos kelio 35-ąsias metines, Šiaulių „Aušros“ muziejus kviečia piliečius dalytis savo istorijomis, menančiomis Lietuvos kelią į 1990 metų Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, nes kiekvieno žmogaus istorija, kiekviena patirtis yra Lietuvos istorijos dalis. Šiaulių „Aušros“ muziejaus inf.
  • Rugsėjį, kai Skuodo meno mokykla pažadino mūzas
    • Nors graikų mitologija skelbia esant devynias mūzas, Dzeuso ir Mnemosinės dukras, Skuodo meno mokykloje šiųmetėje Mokslo ir žinių dienos šventėje rugsėjo 2-ąją pažadintos trys: dailė, muzika ir šokis. O pasak šios Skuodo neformaliojo švietimo įstaigos direktoriaus Tado Jonaičio, mokinių skaičius šiemet gerokai ūgtelėjo, pasiekęs 300 statistinę išraišką, todėl dėl šios priežasties ne visų teikusių prašymus lūkesčiai liko išpildyti. Laima Sendrauskienė
  • Ekranų įtaka didėja. Kada vertėtų sunerimti?
    • Greitas gyvenimo tempas ir tobulėjančios technologijos itin neigiamai veikia šiuolaikinių tėvų ir vaikų tarpusavio santykius. Mat neretai tėvai, norėdami pailsėti ar atlikti svarbius darbus, leidžia vaikams naudotis ekranais, nė nesusimąstydami apie tai, kaip neribojamas laikas ir nekontroliuojamas turinys gali paveiktų jų fizinę ir psichinę sveikatą.
      Apie ekranų žalą mažamečių sveikatai, pirmuosius signalus ir rekomenduojamą turinį pasakoja doc. dr. Indrė Bakanienė, laikinai einanti pareigas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Vaikų reabilitacijos klinikos vadovė. Užsak. Nr. 042
  • Mokslo ir žinių dienos šventė mūsų miesto parke
    • Rugsėjo 2 d. pavakarę, naujų mokslo metų pradžios proga, į Skuodo miesto parką sukvietė Mokslo ir žinių dienos šventė. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Vasaros palydėtuvės Lyksūdėje
    • Skuodo savivaldybei 2024-uosius paskelbus Žemaičių krašto amatų, kulinarinio paveldo ir žemaitiško rašto metais, ne vienas rajone veikiantis visuomenininkų ar saviveiklos kolektyvų į tai pakreipė savo veiklas. Karštą rugpjūčio 30-ąją, kai termometro stulpelis siekė +30 laipsnių, pakviesti Skuodo rajono kultūros centro Šačių skyriaus mišraus senjorų ansamblio ir jo vadovės Onutės Zabitienės, taip pat sodybos Lyksūdės kaime savininkei Birutei Čepienei pritariant, įvyko teminė edukacinė popietė autentiškoje kaimo sodyboje. Regis, pabuvota tarsi Rumšiškėse, o ir pakeliauta beveik laiko mašina, nes meninę programą praturtino Šačių seniūnijos kraštotyros sambūrio „Alkierius“ entuziastės. Laima Sendrauskienė
  • Nugalėjo Savišvietos klubas
    • Rugsėjo 3 d. prasidėjo Nacionalinio intelektinio žaidimo „Auksinis protas“ XXII sezonas. Šiame žaidime Skuode dalyvauja 10 komandų: Savišvietos klubas, „Mes keičiamės“, „Mittet & more“, „Skuodo šiluma“, „Linksmi ir išradingi“, „Skuodo TAU“, „Atvėrs ir demokratėnis Skouds“, „Force mineure“, „Skuodas united“, „Aguona“. R. R.
  • Apie alų ir jo istoriją
    • Kaip teigiama visuotinėje enciklopedijoje, alus – silpnas natūralus alkoholinis gėrimas, kurio stiprumas siekia 2,5–12 proc. alkoholio tūrio. Gaminamas fermentuojant mielėmis. Skoniui pagerinti į alų dedama apynių ir kitų prieskonių, stiprumui padidinti – cukraus, kartais – medaus. Laima Sendrauskienė
  • Jaunieji sportininkai pradeda sezoną
    • Rugpjūčio 4-osios vakarą Skuodo Bartuvos progimnazijos stadione šurmuliavo jaunieji sportininkai. Į tradicinę naujų mokslo metų pradžios šventę pakvietė Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centras. Būsimieji jaunieji sportininkai, kai kurie lydimi tėvelių ar močiučių, rinkosi sporto šakas, kurias norėtų lankyti. Pasirinkimas gana platus – nuo krepšinio iki dviračių sporto. Rūta Ronkauskienė
  • PARODOS UŽDARYMAS. Rugsėjo 6 d. 17 val. Mosėdžio seniūnijos salėje – Sigitos Urnikienės tapybos darbų parodos uždarymas. Koncertuos dainuojamosios poezijos atlikėja Živilė Mackevičiūtė.
  • ČERNOBYLIEČIŲ DĖMESIUI. Rugsėjo 7 d. 10 val. organizacijos nariai kviečiami (Vytauto g. 10, Skuodas) pasitarti prieš vykstant į respublikinį sąskrydį Prienuose.
  • EDUKACIJA SU MOLIU. Rugsėjo 8 d. 10.30 val. Notėnų seniūnijos salėje meno terapijos edukacinį užsiėmimą ves dailininkas, skulptorius, Skuodo meno mokyklos mokytojas Rimantas Eidėjus.
  • SKUODE – REGIONINIS RENGINYS. Rugsėjo 9 d. 18 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje. Tema: Alavijai – lobis iš gamtos. Atvyksta vyresnioji vadybininkė Gerda Veselgienė iš Alytaus – verslininkė, teisininkės karjerą iškeitusi į mylimą veiklą, kuri ir pasidalins savo patirtimi. Renginys nemokamas, kviečiama dalyvauti. Informacija tel. 0 615 99 138.
  • GYVENTOJŲ DĖMESIUI! Atsižvelgiant į Skuodo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (toliau – Tarnyba) pastato renovaciją, nuo š. m. rugsėjo mėn. 2 d. Tarnybos darbuotojai laikinai persikelia adresu Vytauto g. 20A, Skuodas (Skuodo autobusų parko teritorija). Suinteresuoti asmenys į Tarnybą gali kreiptis el. p. arba tel.: +370 440 69 761, +370 440 69 765, +370 440 69 766.
  • SKUODE – REGIONINIS RENGINYS. Rugsėjo 9 d. 18 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje. Tema: Alavijai lobis iš gamtos. Atvyksta vyresnioji vadybininkė Gerda Veselgienė iš Alytaus – verslininkė, teisininkės karjerą iškeitusi į mylimą veiklą, kuri ir pasidalins savo patirtimi. Renginys nemokamas, kviečiama dalyvauti. Informacija tel. 0 615 99 138.
  • BIČIŲ LAIKYTOJAMS. Nuo rugsėjo 2 d. bičių laikytojai gali kreiptis į Savivaldybės administraciją ir teikti paraiškas gauti paramą už papildomą bičių maitinimą. Prieš teikdami paraiškas bičių laikytojai turi atnaujinti duomenis apie turimą bičių šeimų skaičių. Duomenys atnaujinami kasmet nuo rugsėjo 1 d. Paraiškas galima teikti nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. iki rugsėjo 30 d. (įskaitytinai). Bičių laikytojas, pavėlavęs pateikti paramos paraišką dėl svarbios priežasties (nenugalima jėga, sunki liga ir kt.), gali ją pateikti iki 2024 m. spalio 14 d. (įskaitytinai) kartu su prašymu ją priimti ir vėlavimo priežasties pagrindimo dokumentu. Paramos paraiškos ir prašymai, pateikti po 2024 m. spalio 14 d., nepriimami.
  • DIDĖS ATLYGINIMAS. Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui nuo 2025 m. nustatyti 1 038 Eur (atskaičius mokesčius – 777 Eur) minimalią mėnesinę algą (MMA), vietoje dabartinės – 924 Eur (atskaičius mokesčius – 708 Eur). MMA didėtų 114 Eur arba 12 proc.
  • PARDUODA DVIRAČIUS. Lietuvos paštas, 2019 m. už 317 tūkst. eurų nupirkęs 210 dviračių laiškininkams, dabar juos parduoda. 100 dviračių jau parduota aukcionuose, o likę dar laukia savo eilės. Bendrovės atstovai teigia, kad, sparčiai daugėjant siuntinių, dviračiai tampa nebeefektyvūs. Dviračiai parduodami po 125 Eur. Juos gamino Lietuvos įmonė „Baltik vairas“. Paštas dviračius pirko po 1,5 tūkst. Eur.
  • AKTUALI INFORMACIJA. 110 Eur kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui mokinio reikmenims įsigyti, nemokamas maitinimas mokyklose visiems ikimokyklinukams, pirmokams ir antrokams, nevertinant pajamų, o 3–12 klasėse besimokantiems vaikams iš nepasiturinčių šeimų – tai parama, kuri itin aktuali artėjant rudeniui visiems, auginantiems vaikus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad skirtingais gyvenimo atvejais valstybė teikia šalies gyventojams socialinę paramą ir socialines paslaugas. Visą naujausią informaciją apie tai galima rasti vienoje vietoje – informacinėje svetainėje www.kasmanpriklauso.lt.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.

Parašykite komentarą