2024 m. rugpjūčio 6 d. skaitykite

  • Kristina Sabaliauskaitė: „Karą norėjau aprašyti moters akimis“
    • Rugpjūčio 2-ąją Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje apsilankiusi bei su skaitytojais susitikusi Lietuvos dailės istorikė, rašytoja, Vilniaus dailės akademijos garbės daktarė, dviejų skaitytojų pamėgtų knygų – „Silva Rerum“ ir „Petro imperatorė“ – autorė Kristina Sabaliauskaitė (g. 1974) teigė išsklaidžiusi mitą apie žemaitišką nekalbumą ir santūrumą, nes čia visą valandą vykęs dialogas nepastebimai ištirpo. Laima Sendrauskienė
  • Savaitgalį dulkėjo ir laukai, ir kaimo keliai
    • Puikus oras – palaima besiilsintiems ar pramogaujantiems prie jūros, o žemdirbiams tai – karštas darbymetis. Nebuvo tokio kaimo, kuriame nesigirdėtų kombainų ūžesys ar traktorių, kuriais gabenamas derlius, burzgimas ir keliami dulkių debesys. Marytė Kaniavienė

  • Siekiama supaprastinti ūkinių gyvūnų kergimo apskaitą
    • Siekdama ūkininkams palengvinti ir supaprastinti galvijų, avių bei ožkų kergimo apskaitą bei kergimo įvykio deklaravimą, Žemės ūkio ministerija keičia Ūkinių gyvūnų kergimo apskaitos taisykles. Naujosios taisyklės turėtų įsigalioti nuo 2025 m. sausio 1 d. Žemės ūkio ministerijos inf.
  • Ir mažiems, ir dideliems
    • Skuodo krašto bendruomenė vykdo projektą „Patrauklios aplinkos sukūrimas Skuodo vaikams“, kuris finansuojamas Maxima Lt, Skuodo rajono savivaldybės bei Skuodo krašto bendruomenės lėšomis. Bendra projekto vertė – 12 764 Eur, iš kurių Maxima LT dalis – 8 935 Eur, Skuodo rajono savivaldybės dalis – 2 946 Eur., Skuodo krašto bendruomenės dalis – 883 Eur. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Dėmesys regionams
    • Užtikrinti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas gali tik tinkamai parengti ir apmokyti aukšto lygio specialistai. Stiprindama rezidentūros studijų kokybę ir rezidentūros bazes visoje šalyje, Sveikatos apsaugos ministerija skirs finansavimą 490 gydytojų rezidentų mentorių edukacinių kompetencijų įgijimui ir tobulinimui – tam numatyta 344 tūkst. eurų. SAM inf.
  • Audra pasėlius pažeidė mažiau nei galvota
    • Nors liepos 28–30 audros dienomis žemdirbiai patyrė daug iššūkių, streso ir baimės, po liūties įvertinus pasėliams padarytą žalą pasimatė, kad situacija yra mažiau dramatiška nei buvo galvota. Parengta pagal „VH Lietuva“ inf.
  • Tradicinė sūrių šventė Šaukliuose
    • Rugpjūčio 3 d. prie Lelijų tvenkinio įvykusioje tradicinėje dvyliktoje Šauklių sūrių šventėje dažnai skambėjo pasisveikino šūkiu tapęs šaukinys „Šauklē, Šauklē – sūre, sūrē!“, kuri skandavo ne tik renginio vedėjai Gintautas Daukantas bei Vaidas Minelga, bet ir didžiulis būrys susirinkusiųjų iš visų Skuodo rajono kampelių bei jų svečių. Elenos Katkuvienės fotoreportažas
  • Kryžiaus „Už tėvynę“ įsteigimui – 105-eri
    • Ar kada nors, gamindami sriubą ar troškinį ir juos gardindami lauro lapais, susimąstėte, kad tai medžio lapai, kurių vainiku dar senovės Graikijoje ar Romoje buvo vainikuojami ypatingų nuopelnų verti žmonės? Tokie paprasti, bet išskirtiniai vainikai puošė ir drąsiausių, gabiausių karių galvas. Laurų vainikas toli gražu nebuvo prabangus, bet jo simbolinė reikšmė spindėjo garbe, pasididžiavimu, įkvepiančiu pavyzdžiu. Paprastai tariant, tai buvo simbolinis apdovanojimas, kurį užsitarnaudavo tik drąsiausius ir reikšmingiausius žygius atlikę herojai. Pagal Kęsto Vasilevskio įrašą interneto socialiniame tinkle „Facebook“ parengė L. S.
  • Pagoniškos rugiapjūčių apeigos
    • Senovės lietuviai, būdami dideli gamtos garbintojai, kiekvieną svarbesnį laukų darbą – arimą, sėją ir javų pjūtį – visada pradėdavo ir baigdavo su tam tikromis apeigomis. Tokiose apeigose būdavo maldaujama dievų palaimos javų derliui, aukojama geriesiems dievams, kad jie saugotų javus nuo nelabųjų dvasių gadintojų, piktiesiems dievams būdavo duodamos aukos, kad jie nekentėtų ir pikto nedarytų. Šaltinis: Balys Buračas „Lietuvos kaimo papročiai“.
  • Bardas lietuviškai – dainius
    • Pavadinimo bardas kilmė – iš senovės keltų genčių. Lietuviškas jo atitikmuo – dainius. Pritardami sau muzikos instrumentais bardai / dainiai deklamuodavo savo poeziją Galijos, Velso, Airijos ir Škotijos kunigaikščių dvaruose. Viduramžiais jie tapo poetais profesionalais ir sudarė atskirą luomą. Parengė Laima Sendrauskienė
  • Kultūrinių erdvių festivalis
    • Rugpjūčio 23–25 dienomis Kultūros ministerija kviečia visuomenę į kultūros erdvių festivalį „16“. Jame bus galima aplankyti net 16 per pastaruosius metus atnaujintų ar visiškai naujų kultūros įstaigų visoje Lietuvoje: teatrų, muziejų, bibliotekų, koncertinių įstaigų. Parengta pagal Kultūros ministerijos inf.
  • Kanklininkės
    • Šių metų „Medkopio“ festivalyje rugpjūčio 15 d. 14 val. pasirodys „Žemynos kanklių grupė“, kuri susibūrė 2020-ųjų pavasarį. Ansamblyje grojančios kanklininkės kūrinius atlieka tradicinėms kanklėms savitu skambinimo stiliumi. Parengė L. S.
  • Rajonui atstovauta Vikingų laivų varžybose
    • Rugpjūčio 3 d. Šventojoje įvyko Jūros ir žvejų šventės Vikingų laivų varžybos, kuriose dalyvavo komanda, atstovaujanti mūsų rajonui. Kad geriau sektųsi, varžyboms buvo treniruotasi iš anksto. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Irklavimo čempionate – sėkmė ir Skuodui
    • Liepos 26–28 dienomis Šiauliuose įvyko Lietuvos mokinių irklavimo čempionatas, kur 200, 500, 1 000 metrų distancijos įveikinėtos vienvietėmis, dvivietėmis ir keturvietėmis baidarėmis. Laima Sendrauskienė
  • Liepos mėnesį… M. K.
  • Durys į „Saulučių rojų“
    • Jau trečius metus duris į geltonų saulėgrąžų lauką atveria fotografės Margaritos ir Arūno Litvinų šeimos sukurtas „Saulučių rojus“, kuris šiemet lankytojus pasitinka naujomis dekoracijomis ir skirtas jau ne vien fotosesijoms, pasivaikščiojimams, pabuvimui su gamta, bet ir siūlantis įvairias edukacijas vaikams… Elena Katkuvienė
  • SUSITIKIMAS. Rugpjūčio 8 d. 19 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje organizuojamas renginys „Žodžių čiurlenimas“, į kurį atvyks Lietuvos aktorius, rašytojas, prodiuseris, renginių ir TV laidų vedėjas, dainų kūrėjas Juozas Gaižauskas.
  • PAS KAIMYNUS. Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Latvijos miestas Ventspilis šventė 700 + 34 gimtadienį. Vienas iš renginių buvo skuodiškės LTS Žemaitijos skyriaus tautodailininkės, meno kūrėjos Elvitos Šeputaitės karpinių parodos atidarymas ir edukacija Ventspilio amatų namuose. Paroda veiks visą rugpjūtį.
  • KROATIJOJE. Skuodo rajono kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Bartuva“ kartu su Mažeikių choreografijos mokyklos šokių grupe „Kauškutis“ liepos 22–27 dienomis dalyvavo IFF ISTRIA folkloro festivalyje Kroatijoje.
  • PASKOLOS. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja, kad pareiškėjai, kurie kreipiasi paramos pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) priemones „Investicijos į žemės ūkio valdas“ ir „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“, gavę NMA pažymą, jau gali kreiptis į atrinktus finansų tarpininkus, teikiančius lengvatines paskolas pagal šias priemones. Lengvatines arba pasidalytinos rizikos paskolas gali gauti žemės ūkio veikla užsiimantys subjektai, įgyvendinantys projektus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) ir SP paramos priemones „Investicijos į žemės ūkio valdas“, „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“, „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“, „Investicijos į žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą“. Norint gauti lengvatinę paskolą, būtina atitikti nustatytus tinkamumo ją gauti kriterijus, nustatytus konkrečios priemonės įgyvendinimo taisyklėse. NMA, patvirtinusi atitiktį nurodytiems kriterijams, išduoda 6 mėnesius galiojančią pažymą. Pareiškėjai, gavę NMA pažymą, dėl paskolos teikimo gali kreiptis į finansų tarpininkus, kurių sąrašas skelbiamas NMA interneto svetainėje ir INVEGOS interneto svetainėje.
  • DIREKTORIUS. Sveikatos apsaugos ministerijos skelbtą konkursą laimėjo ir į Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pareigas penkerių metų kadencijai paskirtas Darius Steponkus. Oficiali kadencijos pradžia – rugpjūčio 1 d. Respublikinė Klaipėdos ligoninė – viena didžiausių Vakarų Lietuvos regiono gydymo įstaigų, kuriai nuo 2004 metų priklauso ir Skuodo ligoninė. PRIEŽASTIS. Nemažai žmonių ir vasarą serga peršalimo ligomis. Vaistininkai teigia, kad dažna šio negalavimo priežastis – oro kondicionierius. Juo naudojamasi ir patalpose, ir automobilyje, bet ne visada tinkamai. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos rodo, kad oro kondicionieriaus temperatūra patalpose turėtų būti ne daugiau nei 5–6 laipsniai žemesnė nei išorės temperatūra, nes didesnis temperatūrų skirtumas gali sukelti peršalimo ligas. Lygiai taip pat karštomis dienomis dažnas, įsėdęs į automobilį, nori kuo greičiau atsivėsinti ir dėl to šaltą orą pučiantį kondicionierių atsuka tiesiai į save. O tai – tiesiausias kelias į peršalimo ligas, galvos ir gerklės skausmus ar netgi kaklo perpūtimus.
  • GALIMA PASIRINKTI. Pirmenybės teisę pasirinkti kasmetinių atostogų laiką turi nėščios darbuotojos ir auginantys bent vieną vaiką iki 3 metų amžiaus; auginantys bent vieną vaiką iki 14-os metų ar vaiką su negalia iki 18-os metų; auginantys du ir daugiau vaikų; darbuotojai, paskutiniais kalendoriniais metais atostogavę mažiau negu dešimt darbo dienų arba turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų už praėjusius darbo metus.
  • ŽALA MIŠKAMS. Prieš savaitę visą Lietuvą talžiusi audra Valstybinių miškų urėdijos patikėjimo teise valdomuose ir prižiūrimuose miškuose išvartė ir išlaužė apie 80 tūkst. medžių, tvarkymo apimtys siekia 50 tūkst. m³. 1993 m. sausio 12 d. vėtra išvertė apie 700 tūkst. m³ medienos. Būtent po šių vėjavartų kilo masinė žievėgraužio tipografo invazija. 2005 m. sausio 8–9 d. uraganas „Ervinas“ išvertė apie 600 tūkst. kietmetrių medienos. 2010 m. rugpjūčio 8–9 d. škvalas išlaužė ir išvertė apie 900 tūkst. kietmetrių. Po 2019 m. kovo mėnesį praūžusios audros „Laura“ buvo suskaičiuota daugiau kaip 205 tūkst. kub. m išverstų, išlaužytų medynų kiek didesniame nei 2,5 tūkst. ha miško plote.