Skolų išieškojimo ypatumai ir kodėl apie šią paslaugą turėtų pagalvoti kiekvienas

Pinigų skolinimo procesas dažniausiai prasideda labai draugiškai ir, rodos, abi pusės nusiteikę geranoriškai. Ketinimai tikrai gali būti nuoširdžiai geranoriški, tačiau, laikui bėgant, finansinė situacija nesikeičia arba keičiasi į dar blogesnę pusę ir skolos grąžinimas jau tampa problema. Tiek skolintojui, tiek skolininkui. Prasideda išties nemalonus procesas – skolų išieškojimas. Taigi, kokie šio reiškinio ypatumai? Ir ką turi žinoti kiekvienas skolinantis ir besiskolinantis?

Skolos atgavimas iš fizinio asmens

Fizinis asmuo paprastai vengia atiduoti skolą dėl dviejų priežasčių: tiesiog neturi galimybės to padaryti dėl finansinių sunkumų arba piktybiškai vilkina grąžinimą tikėdamasis, jog kreditorius galų gale paliks jį ramybėje. Pirmuoju atveju galima susitarti taikiai. Kai bendradarbiaujama geranoriškai, galima sudaryti taikos sutartį, kurioje įvardijama, kokiu materialiniu turtu galima grąžinti skolą ar bent jos dalį. Tai gali būti nekilnojamasis turtas, automobilis, meno ar juvelyriniai gaminiai ir kt. Arba skolą padalinti į kelias dalis.

Jeigu skolos fizinis asmuo nenori grąžinti piktybiškai, patartina kreiptis į skolų išieškojimų specialistus. Eskolos.lt teisininkai pasakoja, jog skolos išieškojimas gali būti skirstomas pagal stadijas: ikiteisminį, teisminį ir priverstinį išieškojimo procesą. Būtent ikiteisminiu išieškojimu ir užsiima skolų išieškojimo įmonės. Galit būti ramūs – profesionalai turi didelį patirties bagažą, tad jie gali greitai ir kokybiškai parinkti geriausias strategijas, stengiantis atgauti jūsų pinigus.

Skolos atgavimas iš įmonės

Šiuo atveju galioja labai panašūs metodai, kaip ir bandant atgauti skolą iš fizinio asmens: geranoriškas raginimas, kompromisų ieškojimas, siūlymas suskirstyti skolą į dalis, kurios grąžinamos palaipsniui. Na, ir profesionalų pagalba, kai tokios priemonės nepadeda.

Skirtumas gali slypėti tame, jog santykiai su įmone dažnai labai skiriasi nuo santykių su fiziniu asmeniu. Gali būti, jog jūs teikiate kažkokias paslaugas įmonei. Tai jūsų, skolintojo, privalumas. Perspėkite apie bet kokį bendradarbiavimo nutraukimą. Tai išties dažnai duoda teigiamų rezultatų.

Dera žinoti tai, jog skolos atgavimo iš įmonės tikrai nederėtų atidėlioti. Įmonė, kitaip nei fizinis asmuo, gali paskelbti bankrotą. Tokiu atveju skolos išieškojimo procesas reikalauja daugiau pastangų. Vėlgi, pasitikėkite profesionalais. Anot jų, pinigus galima susigrąžinti net ir tuomet, kai paskelbtas bankrotas.

Ką reikia žinoti apie skolų išieškojimą skolininkui?

Pirmiausia – ikiteisminis skolos išieškojimas yra tikrai jums naudingesnis variantas. Paprastai kreditorius, supratęs, jog skolą grąžinti skolininkui yra sudėtinga, sutinka leistis į ir jam patogius kompromisus: skolos grąžinimą dalimis ar kokiu nors kitokiu materialiniu turtu.

Galimas dalykas, jog ateityje jums reikės ir toliau spręsti savo finansines problemas, t. y. kreiptis dėl kito kredito. Sugadinta kredito istorija labai pablogintų galimybes gauti paskolą palankiomis sąlygomis. Tad patariama viską bandyti išspręsti taikiai.

Skolų išieškojimas teisminiu keliu gali būti vykdomas keliais būdais: teismo įsakymo išdavimu, dokumentinio proceso tvarka ir ginčo teisenos tvarka. Kai gausite vykdomąjį dokumentą dėl skolos priteisimo, jis bus pateiktas antstoliui. Kaip žinia, tai labai komplikuoja skolininko ir taip sunkią finansinę padėtį.

Užsakomasis straipsnis

Parašykite komentarą