2024 m. rugsėjo 13 d. skaitykite

  • Skuodo sveikatingumo takas atgimsta naujam gyvenimui
    • Rugsėjo 6-osios rytą pokalbio temą apie pridėtinę darbų vertę savo miestui, pradėtą su dviem Skuode žinomais žmonėmis – Stanislovu Martinkumi ir Juozu Vyšniausku – prasitęsėme miesto parke, kur, kaip apsilankę įsitikinome, labai spėriai darbavosi Skuodo amatų ir paslaugų mokyklos moksleiviai. Geroji žinia miestelėnams – Skuodo sveikatingumo take artimiausiu laiku bus ne tik įrengtas apšvietimas, bet taką papuoš ir atnaujintos medžio skulptūros. Laima Sendrauskienė
  • Iš ekrano apie apgailėtiną renovaciją Skuode
    • Rugsėjo 10-oji, po vasariškų ir saulėtų dienų dovanojusi lietaus, nacionalinio transliuotojo  pastangomis pateikė rudenišką vaizdelį apie tolimąjį nuo sostinės Skuodą, į kurio žmonių bėdas, kaip skelbia ir pats laidos „LRT girdi“ pavadinimas, įsiklausė. Laima Sendrauskienė

  • Pieno gamintojams – didesnė susietoji parama
    • Rugsėjo 9 d. žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius patvirtino 2024 m. susietosios pajamų paramos už pienines karves dydžius. Šiemet, palyginus su 2023-iaisiais, paramos dydžiai padidinti  6 procentais. Iš viso šiai paramai šiemet numatyta 44,9 mln. Eur ES biudžeto lėšų. Užsak. Nr. 045
  • Biokuras
    • Rugsėjį biokuro kaina 13 proc. mažesnė nei prieš metus, o šilumos energijos vidutinė kaina – 6, 4 proc. mažesnė nei pernai ir dar smuktelėjo. Parengė R. B.
  • Pasikeitimai komitetuose
    • Rugsėjo 10 d. įvyko Skuodo rajono savivaldybės tarybos jungtinis komitetų posėdis, kuriame nagrinėti klausimai, pasikeitus valdančiajai daugumai, dėl komitetų sudarymo, pirmininkų bei pavaduotojų paskyrimo. Posėdyje dalyvavo visi Tarybos nariai. R. R.
  • Viktorina moksleiviams
    • Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI) informuoja, kad devintoji moksleivių viktorina „Mokesčiai sugrįžta kiekvienam“ šiemet startuoja atsinaujinusi ir kviečia šalies 9–12 klasių moksleivius dalyvauti. VMI inf.
  • Aštrus protas ir gera atmintis – laimingesniam ir sveikesniam gyvenimui
    • Rugsėjo 10-osios vakarą Skuodo rajono kultūros centre skuodiškiai vėl rinkosi į Nacionalinį intelektinį žaidimą „Auksinis protas“. Gerai nusiteikę, apsirūpinę užkandžiais ir gėrimais, dalyviai susirinko į „proto varžybas“ turiningai praleisti laiką ir pramankštinti protą. Ingrida Oržekauskienė
  • Tarpukario šaulių pasididžiavimas Skuode – slaptoje
    • Deja, tik taip galima konstatuoti apie vieną ypatingą tarpukario Lietuvos architektūros pastatą Skuode, Šaulių gatvėje. Jis išliko atlaikęs Antrojo pasaulinio karo negandas, bet pokariu, kur vienos vertybės keitė kitas, buvo užslėptas, užgožtas šalia apie 1970 metus pastatyto Melioracijos ir statybos organizacijos administracinio pastato. Todėl dabar, užuot pristatydami mūsų miesto istoriją nežinantiems ir galėdami dėstyti ją su pasididžiavimu, galime tik liūdnai konstatuoti, ko netekta. Laima Sendrauskienė
  • Knygos pristatymo konkursas – dar vienas būdas realizuoti savo talentus
    • Skaityti gali būti ne tik gera, malonu, bet ir naudinga. Lietuvos bibliotekos ilgėjančius rudens vakarus kviečia leisti su knyga ir nuostabiu pojūčiu, kaip gera dalintis, tobulėti. Sukruskite, startuoja knygos pristatymo konkursas! Jolanta Šlečkienė
  • Kuo skiriasi MRT ir KT tyrimai?
    • Magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) ir kompiuterinės tomografijos (KT) tyrimų veikimo principai yra skirtingi, todėl jų taikymo sritys taip pat skiriasi. MRT tyrimo metu naudojamas stiprus magnetinis laukas ir radijo bangos, kurios priverčia vibruoti kūno audiniuose esančius vandenilio atomų branduolius. Šios vibracijos generuoja signalus, kurie yra užfiksuojami ir paverčiami detalizuotais kūno vaizdais. KT tyrimo metu naudojami rentgeno spinduliai, kurie praeina per kūną skirtingais kampais. Šie spinduliai, pasiekę detektorius, sukuria kūno skerspjūvių vaizdus, kurie vėliau sujungiami į trimatį vaizdą. Parengė V. M.
  • Plaukų slinkimas. Parengė Marytė Kaniavienė
  • Bendravimo stoka ir demencija
    • Bendravimo stoka arba vienišumo patyrimas gali prisidėti prie įvairių sveikatos sutrikimų, tokių kaip depresija, širdies ligos, taip pat gali padidinti ankstyvos mirties riziką. Vienišumo neigiamas poveikis prilyginamas rūkymo, alkoholio bei viršsvorio keliamai žalai ir yra siejamas su net 50 proc. padidėjusia demencijos rizika. Parengė V. M.
  • Degalų kainos. Lietuvos energetikos agentūros inf.
  • PRENUMERUOKITE. Tie, kurie nėra užsiprenumeravę Skuodo rajono laikraščio „Mūsų žodis“ paskutiniajam šių metų ketvirčiui, turėtų paskubėti tai padaryti. Užsiprenumeruoti galima AB „Lietuvos paštas“, skuodiškiams – ir UAB „Plungės paštas“; tiems, kurie laikraštį jo platinimo taškuose pasiima patys, – „Mūsų žodžio“ redakcijoje.
  • ETNINĖS KULTŪROS AKCIJA. Rugsėjo 13 d. 15.30 val. kviečiama į Ylakių miestelio skverelį, kur pasirodys Skuodo rajono kultūros centro Ylakių skyriaus folkloro ansamblis „Alda“. 18 val. Skuodo miesto aikštėje – Skuodo rajono kultūros centro folkloro ansamblis „Vereta“  ir liaudiškų šokių kolektyvas „Pintinis“. 18 val. Mosėdžio miestelio centre – Skuodo rajono kultūros centro Mosėdžio skyriaus folkloro ansamblis, moterų liaudiškų šokių kolektyvas „Lelija“ ir Mosėdžio europinių šokių grupė „Okata“. 
  • ATLAIDAI. Lenkimų šv. Onos bažnyčioje rugsėjo 15 d. – KRYŽIAUS IŠAUKŠTINIMO atlaidai. Šv. Mišios bus aukojamos: 10.30 val. ir 12.00 val. Po sumos – poezijos popietė, savo kūrybą pristatys patys autoriai. Esate visi laukiami.
  • EDUKACIJA. Rugsėjo 17 d. 17 val. kviečiama į edukacinį renginį „Žemaičių pintinių juostų praeitis ir ateitis“ Mosėdžio seniūnijos salėje. Edukacinį renginį ves tautodailininkė, asociacijos „Dangaus sodai“ narė Birutė Šeputienė (renginys nemokamas). Renginys finansuojamas iš ES lėšų per Skuodo VVG projektą  „Mes žemaičiai – ne vien žemaičiams“, kurį įgyvendina Mosėdžio moterų asociacija „Ognelė“. Registruotis tel. 0 611 47 903.
  • ATLIEKŲ SURINKIMAS. Puodkalių atliekų surinkimo aikštelėje priimamos atliekos iš juridinių asmenų: patvirtinti įkainiai dėl komercinio atliekų priėmimo. Skuodo rajonui aktualius tarifus rasite UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ interneto svetainėje adresu www.kratc.lt/tarifai/. Pažymima, kad fiziniams asmenims atliekų surinkimo sąlygos Puodkalių atliekų surinkimo aikštelėje nesikeičia. Detalų priimamų atliekų sąrašą, atliekų kiekius ir priėmimo tvarką rasite adresu: www.kratc.lt/atlieku-surinkimo-aiksteles/ (Savivaldybės inf.)
  • DIDĖJA SERGAMUMAS. NVSC informuoja, kad nuo liepos mėn. kas savaitę užfiksuojama vis daugiau COVID-19 ligos (koronaviruso infekcija) atvejų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tačiau NVSC specialistai primena, kad COVID-19 ligai, gripui ir kitoms ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms būdingas tas pats plitimo kelias, o sergamumo pakilimas fiksuojamas rudens–žiemos mėnesiais.
  • NEPASIRUOŠĘ. „Baltijos tyrimų“ apklausos duomenimis, beveik 70 procentų šalies gyventojų nėra pasiruošę atsargų ekstremalioms situacijoms.  
  • FOTOKONKURSAS. Skuodo rajono verslininkų asociacija ir Skuodo rajono savivaldybės             R. Granausko viešoji biblioteka kviečia VISUS dalyvauti nuotraukų konkurse „Metų ratas Skuodo krašte“, kurio pagrindinis tikslas – parodyti, koks gražus Skuodo rajonas visais metų laikais. Kiekvienas konkurso dalyvis gali pateikti po 4 nuotraukas: po vieną skirtingu metų laiku. Nuotraukas galima siųsti iki 2024 m. lapkričio 22 d. el. p. . Siunčiant nuotraukas nurodyti: autoriaus vardą, pavardę, vietą, kurioje fotografuota.
  • PARAMA UKRAINAI. Ukrainoje sunaikinta 80 proc. šalies termofikacinių elektrinių elektros energijos gamybos pajėgumų, sugadinta 10 proc. hidroelektrinių. Pusė energetikos infrastruktūros yra netinkama naudoti, todėl ES šalys aktyviai teikia paramą, siekdamos stabilizuoti energetiką iki žiemos pradžios. Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuva orientuojasi į ilgalaikę ir visapusię paramą Ukrainai, kuri jau viršijo milijardą eurų. Apie 63 mln. eurų skirta būtent energetikos sektoriui.
  • SAULĖS ELEKTRINĖS. Lietuvos elektros energijos gamybos šaltinis – jų pagaminta elektra patenkino apie 21,3 proc. viso šalies vartojimo poreikio ir tai didžiausias rezultatas, palyginus su įvairiomis elektros energijos gamybos technologijomis. Visa mūsų šalyje pasigaminta elektra patenkino apie 64 proc. vartojimo poreikio, kai pernai tuo pačiu laiku jos pasigaminome apie 49 proc.
  • MEDAUS SPALVA. Medaus spalvą lemia augalai. Svarbu, iš ko renkamas nektaras (pavyzdžiui, liepų medus dažniausiai būna šviesiai geltonas arba gintarinės spalvos, grikių medaus atspalviai varijuoja nuo tamsiai geltono su rusvu ar rausvu atspalviu iki tamsiai rudo ar  net juodo) bei metų laikas, kada buvo renkamas nektaras (pavyzdžiui, vasarą surinktas nektaras sąlygoja šviesesnę, gelsvesnę medaus spalvą, pastarajam būdingasir švelnesnis skonis, priešingai negu iš rudenį surinkto nektaro pagamintas medus, kuris būna tamsesnis bei aštresnio skonio).

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.

Parašykite komentarą