Į Skuodą atvykstantis I. Kvik: apie koncertinę programą ir skaudžius išgyvenimus mokykloje

Gera žinia visiems SARE ROMA ir Ištvan Kvik fanams bei klausytojams – jau spalio 11 d. į Skuodą atvyksta šie gabūs muzikantai ir atveža klausytojams GYPSY FIESTĄ. Išskirtinę programą paruošusi grupė žada įspūdingus kostiumus, naujus scenos sprendimus, daug geros muzikos ir, žinoma, puikią nuotaiką. I. Kvik sutiko daugiau papasakoti apie tai, kas koncerte laukia klausytojų. O taip pat paatviravo, kaip keičiasi visuomenės nuostatos į romus.

GYPSY FIESTA – tai spalvingas, nuotaikingas spektaklis su išskirtiniais kostiumais, specialiaisiais šviesos ir garso efektais. „Kiekvieną kartą po koncertų girdime, kad žmonės tokio reginio nepamiršta dar ilgai, o pamatę kartą, mielai perka bilietus kaip dovaną savo artimiesiems ar draugams. Bent kartą pamatyti SARE ROMA pasirodymą tiems, kurie mėgsta kokybiškus scenos pasirodymus – būtina“, – sako I. Kvik.

SARE ROMA Skuodui ketina padovanoti įspūdingą koncertinį vakarą. Šioje koncertinėje programoje daug dėmesio skirta ne tik publikai jau puikiai pažįstamoms SARE ROMA dainoms, bet ir lietuviškam folklorui. Tačiau klausytojai taip pat išgirs ir publikos mylimas bei puikiai žinomas „Sare roma” dainas, tokias kaip „Lietuvaitė”, „Aš turtingas”, „Tie keliai”.

I. Kvik dėkoja savo publikai, kuri visuomet labai šiltai sutinka jį ir SARE ROMA. Grupės visuomet laukia didžiulė salė ir puikiai nusiteikę klausytojai. I. Kvik sako, kad tai parodo, kokie svarbūs pokyčiai vyksta visuomenėje ir kaip po truputį keičiasi nuostatos į romus: „Visuomenės nuostatų keitimas nėra greitas procesas, tai užtrunka ne vienerius ir ne kelerius metus. Bet mes niekada nepavargsime apie tai kalbėti ir daryti. Ir iš tiesų, rezultatų tikrai yra. Aš šiandien esu laimingas, galėdamas džiaugtis, kad pastebiu labai daug pokyčių visuomenėje.

Pirmasis, Lietuvoje romai jau nebėra vadinami čigonais, „ciganais“ ar kažkaip panašiai. To jau nebereikia aiškinti sutinkamiems žmonėms. Tai rodo, kad žmonės nelaiko romų kažkokiais prastesniais. Nors vis dar pasitaiko, kai net elito atstovai leidžia sau kažką pavadinti „čigonu“ tik tam, kad įžeistų ar pažemintų.“

Visgi, atlikėjas prisipažįsta, kad dirbti dėl pokyčių vis dar reikia ir sunkiai. Labiausiai žeidžia paslėpta diskriminaciją, kurios apraiškas yra tekę patirti ir pačiam. „Mūsų visuomenė keičiasi ir joje romams slėptis jau tikrai nereikia. Papasakosiu vieną istoriją iš savo paties gyvenimo. Mokykloje, nesakysiu, kurioje ir kuri mokytoja, tačiau mane mokydama lietuvių kalbos visuomet man duodavo tą pačią užduotį – rašyti vieną žodį tiek kartų, kiek telpa puslapyje. Tas žodis buvo „muilas“.

Žinote, aš tuomet net nepagalvojau, kodėl, ir, prisipažinsiu, tik visai neseniai supratau, kad tai iš tikro buvo diskriminacija prieš mane, kaip romą, nes esu tamsesnio gymio. Mūsų tauta labai dažnai susiduria su tokia paslėpta diskriminacija ne tik mokykloje, bet ir vėliau – ieškant darbo, lipant karjeros laiptais. Romams labai dažnai pasakoma „ne“. Ir kartais žmogus net nesupranta, kad tas atsakymas yra tik dėl jo tautybės.“

I. Kvik ir SARE ROMA koncertas Skuode jau spalio 11 d. Bilietus platina Skuodo kultūros centras ir kakava.lt: https://kakava.lt/renginys/gypsy-fiesta-istvano-kvik-ir-sare-roma-koncertinis-rudens-turas/6536/16103 .

Organizatoriai

 

 

Parašykite komentarą