2024 m. spalio 22 d. skaitykite

  • Martyno Bučnio tapybos darbų paroda „SKUODUI“
    • Spalio 15-ą Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos bendrystės erdvėje įvyko autorinės Martyno Bučnio tapybos darbų parodos ,,SKUODUI“ atidarymas. Tą dieną parodos autorius ne tik pirmą kartą pristatė savo darbus visuomenei, bet ir šventė 40-ąjį gimtadienį. M. Bučnys gimęs ir augęs Skuode, tad ir talentingo menininko kūryboje akcentuojami Skuodo miesto ir rajono kraštovaizdžiai. Elena Katkuvienė
  • Kviečiama pagerbti mūsų laisvės kovotojus
    • „Gali muštis į krūtinę, kad esi patriotas, bet jeigu ten, kur gyveni, apžėlęs ir apleistas paminklas mūsų laisvės kovotojams, nugriuvęs partizanų žūties vietą ženklinęs kryžius, tavo kalbos – tik kiauro puodo skambėjimas. Reikia imti ir sutvarkyti“, – sako Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis ir ragina prieš Vėlines padirbėti. V. M.

  • Šildymo sezonui prasidėjus – perspėjimas
    • Vienas po kito Lietuvos miestai ir rajonai jau pradėjo centralizuoto šildymo tiekimą, o orams vis labiau vėstant, aktyvų šildymo sezoną pradeda ir individualių namų savininkai, naudojantys autonomines šildymo sistemas. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad kietą kurą naudojantys gyventojai turėtų nenumoti ranka į kaminų bei dūmtraukių valymą bei krosnių, židinių bei katilų patikrą. R. B.
  • Plečiasi Lietuvos žemės ūkio produkcijos eksporto geografija
    • Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2023 m. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas sudarė 19,6 proc. viso Lietuvos eksporto – šios produkcijos eksportuota už 6945,3 mln. eurų. Tai yra 2,8 proc. daugiau negu 2022-aisiais. Svarbiausia eksporto produkcija – grūdai, pieno, mėsos ir žuvies gaminiai. „Žemės ūkio ministerija, įvertinusi eksporto plėtros teigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai ir atsparumo geopolitiniams iššūkiams didinimui, aktyviai siekia diversifikuoti ir didinti Lietuvos žemės ūkio ir maisto pramonės produktų eksportą“, – teigia žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus. (Užsak. Nr. 080)
  • Pasižvalgius po Dienvidkuržemę
    • Spalio 16-ąją Skuodo rajono savivaldybės administracijos direktorė Levutė Staniuvienė sukvietė įvaizdžio komisiją, o tie, kurie spalio 1–2 dienomis lankėsi pietų Kuržemės regione Latvijoje, tą kelionę aptarė. Išsakyti pasiūlymai, ko mūsų rajono įvaizdžiui būtinai reikia, jie bus pateikti Tarybai tvirtinti, galimai ras savo eilutę ir kitų metų rajono biudžete. Laima Sendrauskienė
  • Kai kurie visuomenės gyvenimo ir kultūros reiškiniai Barstyčiuose. Tęsinys. Bronislovas Skirsgilas
  • Rūkymas – kenkia! Kodėl nenorime mesti?
    • Daugelis žmonių tikrai žino, kad rūkymas kenkia sveikatai, brangiai kainuoja ir suformuoja priklausomybę, kurios su metais vis sunkiau atsikratyti. Tačiau, atsiradus pagalbai, rūkantieji vis dar neskuba žengti pirmojo žingsnio: paskambinti nemokama Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento įsteigta telefono linija 1819 ar kreiptis į tokią paslaugą teikiantį Respublikinį priklausomybės ligų centrą. Kodėl taip yra ir kodėl žmonės nesiryžta atsikratyti priklausomybės nuo nikotino, kalbamės su gydytoju toksikologu Hariu Jakavičiumi. (Užsak. Nr. 082)
  • Kūrybinių dirbtuvių šeimininkė
    • Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko bibliotekoje jau apie tris metus dirbanti skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Silvija Puškorienė pilna idėjų, kūrybinių minčių, jos sumanumui ir fantazijai ribų nėra. S. Puškorienė bibliotekoje jau dirba apie 3 metus, prieš tai buvo Skuodo amatų ir paslaugų mokyklos bibliotekininkė. Pradžioje naujam darbui skirtą patalpą apstatė baldais, tada žingsnis po žingsnio susikūrė jaukią aplinką, o Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko bibliotekos erdvėse – visada rami aplinka, nėra triukšmo. Ingrida Oržekauskienė
  • Žemdirbiai galės įsigyti dirbamos valstybinės žemės
    • Žemės ūkio ministerija parengė Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo ir jį lydinčiųjų įstatymų pakeitimo projektus. Jais siekiama spręsti įsisenėjusias valstybinės žemės efektyvaus panaudojimo ir žemės ūkio paskirties žemės sklypų formavimo problemas, gaunant didžiausią ekonominę naudą valstybei. Šiuo metu pernuomojant valstybinės žemės plotus, neretai pelnomasi žemę dirbančių žmonių sąskaita.
  • Skuodiškių laimėjimai. R. R.
  • Pagrybaukime… M. K.
  • Pažinimo link
    • Spalio 17-ąją, Mosėdžio gimnazijoje, įgyvendinant „Tūkstantmečio mokyklų programą“ bei Pažangos plano, ugdymo karjerai veiklą, buvo organizuotas rajoninis ugdymo karjerai renginys „Savęs ir savo galių pažinimo link“. Virgina Jonkuvienė
  • „Ir kas galėjo pamanyti, kad vieną dieną stažuosimės Italijoje!“
    • Tokiu netikėtumo ir džiugesio įrašu Skuodo lopšelio-darželio interneto socialiniame tinkle pasidalijo į stažuotę Italijoje išvykusios 8 darbuotojos. L. S.
  • Konferencija. Gimnazijos inf.
  • KVIETIMAS. Spalio 25 d. 14 val. Lenkimų seniūnijos bendruomenė kviečia į popietę „Žemaitėšks pavakaruojėms pagal Simono Daukanto būdą“, kuri vyks Skuodo rajono kultūros centro Lenkimų skyriaus kolonų salėje. Renginyje dalyvaus istorikė, publicistė, gidė ir vertėja Vida Girininkienė ir literatūrologė, humanitarinių mokslų daktarė profesorė Roma Bončkutė. Muzikinę-meninę nuotaiką kurs Mosėdžio gimnazijos moksleiviai, o vėliau bus vakarojama prie žemaitiškų vaišių stalo.
  • KONSTITUCIJOS DIENA. Spalio 25-ąją minima Konstitucijos diena. Šiai dienai paminėti visoje Lietuvoje vyksta Teisingumo ministerijos organizuojamas Konstitucijos egzaminas. Šiemet egzaminas vyks nuo 8 iki 15 val. interneto svetainėje www.konstitucijosegzaminas.lt. Egzamino užduotys apims uždarus testo klausimus ir vieną atvirą klausimą, o užduotims atlikti bus skirta 1,5 valandos. Šiais metais bus nominuotas geriausiai Konstituciją išmanantis asmuo, moksleivis (pagal klases), pasaulio lietuvis, teisę studijuojantis ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo, vyriausias dalyvis bei aktyviausia mokykla.
  • DOSNUMO KREPŠELIS. Skuodo Švč. Trejybės parapijos „Caritas“ spalio 21–lapkričio 17 dienomis įgyvendina akciją „Dosnumo krepšelis“. Pripildyk krepšelį ilgo galiojimo produktais ir atnešk į „Carito“ būstinę, bažnyčioje esantį aukojimo krepšį arba savo įstaigos dosnumo dėžę… Advento laikotarpiu suaukoti produktai bus dalijami skurdą patiriantiems parapijiečiams… (Skuodo dekanato „Carito“ vadovė Gražina Skarienė).
  • PAPRASTAI IR ŠMAIKŠČIAI APIE RIMTUS DALYKUS. Spalio 24 d. 18 val. Skuodo rajono kultūros centre Klaipėdos lėlių teatras parodys spektaklį „Kad tave žąsis!“. XXI amžiuje depresija tapo jaunų žmonių liga. Tad kalbėti apie ją, išmokti atpažinti savo ir artimo žmogaus jausmus, analizuoti liūdesio, džiaugsmo, laimės priežastis svarbu jau su mažais vaikais. Tačiau tėvai ne visada išdrįsta, žino ir moka su savo atžalomis kalbėtis sunkiomis temomis. Spektaklis „Kad tave žąsis!“ pagal Martos Gusniowskos pjesę kviečia šeimas su vaikais nuo 5-erių metų paprastai bei šmaikščiai panagrinėti, kodėl mes kartais liūdime, ir kaip tapti laimingais. Bilietų nėra – įėjimas laisvas. Šis spektaklis – Skuodo rajono kultūros centro projekto „Pažintis su teatru: iki scenos ir joje“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Skuodo rajono savivaldybė, dalis.
  • YLAKIŲ GIMNAZIJOJE. Spalio 7–18 d. gimnazijoje organizuotos prevencinės paskaitos
    „Teisinė atsakomybė“ mokiniams. Skuodo rajono policijos komisariato bendruomenės
    pareigūnas Svajūnas Lukošius papasakojo apie nusižengimus ir nusikalstamas veikas,
    dažniausiai vyraujančias tarp jaunimo – rūkymą, alkoholio vartojimą, chuliganizmą, turto
    sugadinimą, psichoaktyviųjų medžiagų turėjimą bei vartojimą, vagystes ir kt. Pareigūnas
    priminė, kokia atsakomybė tenka nepilnamečiams, ir kokia – jų tėvams, pristatė
    pagrindinius teisės aktus, kuriais remiantis palaikoma tvarka. Mokiniai aktyviai dalyvavo
    diskusijose.
  • PAMINĖTA. Spalio 18 d. minima ES kovos su prekyba žmonėmis diena. Šios dienos
    minėjimo tikslas – skleisti žinią apie prekybos žmonėmis pavojus. Apie tokius pavojus ir kaip
    nuo jų apsisaugoti rajono policijos pareigūnai kalbėjo Užimtumo tarnyboje Skuode bei
    Mosėdžio gimnazijoje.
  • KREPŠINIS. Skuodo KKSC-„Kuršasta“ krepšinio komanda (vyr. treneris Linas Mitkus),
    dalyvaujanti Regionų krepšinio lygoje, spalio 19-ąją namuose žaidė su Šiaulių KA Saulė –
    ŠSG ir rezultatu 87:99 rungtynes pralaimėjo. Mūsų komandai daugiausiai taškų pelnė
    Mindaugas Bružas (23 tšk.), Denas Andriuškevičius (28 tšk.), Paulius Mitkus (11 tšk.).
    Spalio 26 d. Skuodo KKSC-„Kuršasta“ komanda žais išvykoje – susitiks su Kauno LKSK
    –Gijos klinikos krepšininkais.
  • PRADINGUSI SKULPTŪRA. Nebešienaujamas Skuodo marių kampas prie pylimo. Užaugino medžius ir krūmus, ir taip palaipsniui paslėpė 1987 m. kurto Sveikatos tako vieną skulptūrų (autorius Alfredas Kataržis). Ji Stanislovo Martinkaus iniciatyva perkeliama į atnaujintąjį Sveikatos taką miesto parke.
  • ANTROJO TILTO NEBELIKO. Kelyje Ylakių link, šiauriau tilto per Luobos upę, kelininkai buvo supylę apvažiavimo pylimą, padengę asfalto danga ir įrengę papildomą tiltą nestandartiniam kroviniui į Mažeikių naftos gamyklą pravežti. Spalio mėnesį šis įrenginys panaikintas, gražiai išlyginta, sutvarkytos upės pakrantės ir kelkraštis.
  • TVENKINIŲ ĮŽUVINIMAS. Skuodo rajono savivaldybės iniciatyva ir lėšomis (5 479
    Eur), įžuvinti šie vandens telkiniai: Ylakių, į kurį paleista 50 lydekų ir 100 lynų; Kernų
    atitinkamai 400 ir 400; Skuodo – 450 ir 400; Bartuvos upė, atkarpoje žemiau Skuodo
    tvenkinio užtvankos iki Skuodo miesto Gedimino gatvės tilto – 20 baltųjų amūrų.
    Į vandens telkinius išleista 1 820 žuvų (460 kg).
  • SULAIKYTAS. Spalio 16 d. apie 18.19 val. Skuode, Gedimino g., viešoje vietoje, sulaikytas
    (gim. 1996 m.) pasišalinęs iš atviro tipo bausmės atlikimo vietos ieškomas vyras spyrė
    Skuodo rajono policijos komisariato pareigūnei.
  • SUSTABDYTAS. Spalio 18 d. Skuode, Laisvės g. ir Gėlių g. sankryžoje, patikrinus (gim. 1972 m.) automobilio „Honda“ vairuotoją, nustatyta, kad teisės vairuoti jis neturi.

Parašykite komentarą